1/11/13

Dos-cents goigs dels segle XVIII recuperats al Monestir de Bellpuig de les Avellanes

"Aquest dilluns dia 21 d’octubre, Ramon Taribó ha cedit un fons bibliogràfic de 47 llibres i una col·lecció de 200 goigs del segle XVIII, a l'Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes.
Una bona part de la documentació del fons cedit provenia de l’antiga Biblioteca i Arxiu del Monestir de les Avellanes. Entre aquests hi destaquen llibres que havien format part de les biblioteques particulars dels canonges Jaume Caresmar, Jaume Pasqual
 o Ignasi Ribot. El més antic dels llibres data de l’any 1620.
Probablement, degut a la desamortització de Mendizábal de 1835, els canonges de les Avellanes van amagar part del fons de la Biblioteca i Arxiu del Monestir a Casa Carrobé de Santa Linya. En documents antics propietat de Casa Carrobé, es constata que hi havia una forta vinculació entre el Monestir i aquesta casa de Santa Linya.
Ramon Taribó, propietari actual dels documents, ha considerat cedir aquest fons a l’Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes"

Notícia extreta del Web de l'Arxiu del Monestir de Bellpuig de les Avellanes, del dia 22 d'octubre de 2013, i de l 'Avui Cultura del dia 25 d'octubre de 2013, p. 23,
Estampa dels Goigs del benaventurat pare Joan de Organyá primer abat de Sta. Maria de Bellpuig de las Avellanas, cuyas reliquias se veneran en sa Capella del mateix Monastir. És sa memoria als vuit de Abril. En Cervera: en la Estampa de Thomas Senant, 1716?