26/4/19

Els goigs a Nostra Senyora de Foix, nova publicació presentada dilluns 29 d'abril.

"Dilluns vinent a les 19h a la vilafranquina sala Mn. Vinyeta es presentarà el llibre “Els goigs a Nostra Senyora de Foix, advocada i patrona del Penedès” de Joan Solé Bordes i Albert Parellada Guixens, una publicació que ha estat possible mercès al suport de l’Ajuntament de Torrelles de Foix i la col·laboració de Gogistes Penedesencs. L’edició es va oferir ahir en el tradicional aplec al santuari de Santa Maria de Foix.
Aquest treball estudia el paper i sentit dels goigs en la devoció popular, esmenta els principals trets històrics del santuari de Foix, i aplega i reprodueix prop d’una trentena d’edicions, totes les que es coneixen, dels goigs a la Mare de Déu de Foix, sempre esmentada com a “advocada i patrona del Penedès”, des de la primera de l’any 1716 fins a la del 2017, algunes amb variants en la lletra –de la que se’n coneixen tres versions bàsiques- i en la música, tot i que predomina àmpliament la versió popular –en català antic i finalment normalitzada- que se segueix interpretant en l’actualitat.
L’edició, que ressegueix a través de l’edició dels goigs els treballs de les principals impremtes vilafranquines, compta amb textos introductoris de Sergi Vallès, alcalde de Torrelles de Foix, i del rector de la població i del santuari, Mn. Xavier Aymerich". Extret d'El Cargol, Magazine del dia 23 d'abril de 2019.