28/4/23

Josep M. Gavín, arxiver valldoreixenc i tresorer de l'arxiu particular més important d'Europa segons la Unesco, ha mort avui. Aquí el nostre emocionat i agraït reconeixement.

L'arxiver valldoreixenc Josep Maria Gavín ha mort aquest divendres als 92 anys. Des dels quatre anys es va iniciar en el món del col·leccionisme i, 89 anys més tard, va aconseguir atresorar l'arxiu particular més important d'Europa, segons la Unesco. Es tracta de l'Arxiu Gavín, un fons que reuneix cinc milions de documents, entre ells, més de 26.000 fotografies de gairebé totes les esglésies i edificis religiosos de tot tipus de Catalunya, Andorra, la Franja de Ponent i la Catalunya Nord. El valldoreixenc, que va rebre la Creu de Sant Jordi el 1984, va dedicar 42 anys a voltar per tots els racons de Catalunya a la recerca d'edificis religiosos. Gavín va necessitar nou cotxes diferents i més de 200 col·laboradors per poder reunir un arxiu del qual parlava amb l'estima de qui hi ha dedicat una vida. 'Hi ha gent que es gasta els diners en altres coses i jo ho he dedicat a això', va explicar, satisfet, l'any 2019 al programa 'Sant Cugat a fons' de Ràdio Sant Cugat.
Gavín també va explicar que en la seva recerca d'edificis religiosos, que va començar fotografiant campanars a Gràcia, ha hagut de caminar per boscos i muntanyes, molt sovint amb l'ajuda dels parroquians dels bars de pobles remots, que li assenyalaven ermites i esglésies que no constaven a cap document a canvi d'un cafè o una cervesa.
'Sento que no he perdut ni un minut de la meva vida', va sentenciar... Notícia extreta de 

https://www.cugat.cat/noticies/societat/162825/mor-l_arxiver-valldoreixenc-josep-maria-gavin-als-92-anys