10/12/13

Uns goigs antics de la Mare de Déu de la Salut de Castelldefels, i Carlemany, estudiats a un congrés recent

"Una antiga talla de la Verge i el Nen acompanyà al llarg dels segles la vida religiosa dels ciutadans de Castelldefels. Es tractava d’una imatge romànica l’origen de la qual ve explicat per una llegenda. Hauria estat Carlemany qui, obeint l’encàrrec fet pel papa Adrià II, l’hagués portada fins a Castelldefels. El mateix emperador hauria estat el fundador de la primera església de la contrada. Aquesta tradició ha estat recollida per diversos autors i ha tingut certa divulgació popular, entre altres motius, per trobar-se en la lletra dels “Goigs de la portentosa, prodigiosa i miraculosa imatge de la Mare de Déu de la Salut”. A més, forma part de l’imaginari col·lectiu dels castelldefelencs des de la segona meitat del segle XX per haver-se evocat en una pintura del temple parroquial."
Text extret de la ponència de Javier Clemente, "Carlemany a Castelldefels" presentada a la VI Trobada d’Estudiosos i Centres d’Estudis d’Eramprunyà: teritori de frontera a l’Alta Edat Mitjana. Barcelona: Museu de Sant Boi del Llobregat, 2013. p.112-123.
Estampa d'una edició antiga dels Goigs de la portentosa, prodigiosa i miraculosa imatge de la Mare de Déu de la Salut. En la Iglesia Parroquial de Santa Maria de Castell de Fels. Bisbat de Barcelona. Novament collocada. Barcelona: Imp. de T Gaspar, [s.a.]